gunes lekesi

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer? Güneş Lekesi Tedavisi

Güneş lekeleri, güneşin cildimiz üzerindeki en sık karşılaşılan etkisidir. Özellikle yaz aylarında güneş yanıklarına maruz kalan cildimizde belli bölgelerde leke oluşması normaldir. Güneş lekeleri, doğal yöntemlerle geçebileceği gibi lekenin özelliklerine uygun tedavi planlaması da gerekebilir.

Derinin üst tabakasında yer alan ve renk maddesi olan melanini üreten melanositler, koyu tenlilerde daha fazla ve açık tenlilerde daha az üretilir. Güneşlenmeyle ortaya çıkan bronzlaşmada melanin üretimi artar ve cilde dağılır. 

  • Güneş lekeleri uzun süreli ve tekrarlayan güneş ışığına maruz kalan yüz ve ellerde daha sık görülür.
  • Güneş lekeleri solaryumun sık kullanımıyla da oluşabilir.

Cilt üzerinde oluşan lekelenmenin tek nedeni güneş ışığına maruz kalmak değildir. Yaralanmadan kozmetik ürün kullanımına, hormonal değişimden genetik yatkınlığa, ilaç kullanımından akneye kadar pek çok farklı lekelenme sebebi sayılabilir. Tedavinin doğru planlanması için hekim veya alanında uzman, tecrübeli güzellik uzmanlarından destek alınması önerilir.

Güneş Lekesi Nedenleri Nelerdir?

Güneş lekesi nedenleri arasında öne çıkan iki faktör;

  1. Genetik yatkınlık ve
  2. Zararlı güneş ışınlarına sık ve tekrarlayan şekilde maruz kalmaktır.

Gebelik, doğum kontrol hapları, hatalı kozmetik uygulamalar ve çeşitli hastalıklar leke oluşumuna neden olabilir. Güneş ışınları lekelenmeye neden olurken mevcut lekeler üzerinde de artışa ve karartıcı etkiye katkı sağlar. 

  • Gebelik sürecinde ortaya çıkan pigmentasyon, gebelik maskesi olarak adlandırılır ve kendiliğinden geçmez. 

Gebelik maskesi olarak düşünülen oluşumun nedenleri ve basit güneş lekesi olup olmadığı Glonova güzellik uzmanları tarafından tespit edilebilir ve uygun tedavi planlaması yapılabilir. Güneş lekelerinin en sık görüldüğü bölgeler arasında; yüz, alın, üst sırt, omuzlar, çene, dudak üstü, boyun, el ve ayaklar sayılabilir. 

Güneş Lekelerinden Nasıl Korunmalı?

Cildinde güneş lekesi olmasını istemeyenler özellikle yaz aylarında 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamalıdır. Çıkmak zorunda kalanlarınsa;

  • 30+ faktör koruyucu krem kullanması
  • Açık bölgelerde koruyucu giysiler tercih etmesi 
  • Şapka ve güneş gözlüğü kullanması önerilir.

Lekeye eğilimli hassas cilde sahip olanlar, özel formülle üretilmiş koruyucu kremlerden tercih edebilirler. Esmer tenlilerde sık görülen malesma, bronzlaşma veya gebelik hormonlarının etkisiyle oluşur. 

Cildi nemli tutmak, E ve C vitamininden zengin kozmetik ürünler tercih etmek, aloe veralı kremler kullanmak, bol sıvı tüketimi veya reçetesiz satılan leke açıcı kremler, basit ve sürdürülebilir tedbirler için önerilebilir.

Cildinizdeki Değişimin Başlangıcı

Cildinizde Glonova ışıltısı yaratan cilt bakım rutininizi ihtiyaç ve beklentilerinize uygun olarak planlayan güzellik uzmanlarımız, kaliteli ve zengin formüllere sahip ürün kullanımıyla kişiselleştirilmiş bakım uygular. 

  • Güncel trendleri zengin ürün yelpazesiyle destekleyen alanında uzman Glonova hizmetleri, özenli uygulamalarla yeni sizi keşfetmenize olanak sağlar. 

Güneş lekelerini geçirmek için; leke tedavisi yapan serum ve kremler düzenli olarak kullanılmalıdır. Fraksiyonel lazer tedavi yöntemlerinden birisidir. Kimi zaman birden fazla tedavinin kombine şekilde uygulanması gereken lekelerde 1-2 hafta aralıkla 6-8 hafta sürecek bir program hazırlanabilir. 

Güneşe çıkınca artan lekeler çillerdir. Doğru ve etkili bir tedaviyle güneş lekeleri tamamen yok edilebilir. Doğal yöntemlerin yeterli gelmedi durumlarda kalıcı işlemlere başvurmak gerekir. Güneş lekesi tedavisi dendiğinde ilk akla gelen tedaviler;

  • Peeling
  • Lazer
  • Mezoterapi
  • Kriyoterapi
  • PRP
  • Mikrodermabrazyon
  • Dermaplaning
  • Yoğun ışık (IPL) dir.

Glonova’nın profesyonel tedavi uygulamaları sayesinde güneş lekeleri güvenli bir şekilde azalarak yok olur. 

Güneş Lekesi Tedavisi

Tedavi planlaması yapılmadan lekenin derinliği tespit edilmelidir. Leke tedavisi yaparken agresif uygulamalardan uzak durulmalıdır. Lazer peeling gibi tedavilerde cilt tahriş olabilirken lekelerin artması da mümkündür. 

Kimyasal Peeling

Güneş lekelerinin giderilmesi için cilde asit solüsyon uygulanır. Peeling cinsine göre tedavi 1-4 hafta aralıklarla 5 seansa kadar uzayabilir. Tedaviye leke açan krem kullanımıyla devam edilir. Kimyasal peeling özellikle koyu tenli kişilerde dikkatle uygulanmalıdır.

Mezoterapi

Bu tedavide lekeli bölgede cilt altına küçük miktarlarda C vitamini ve çeşitli antioksidan maddeler enjekte edilir. 

PRP

Güneşten zarar görmüş hücrelere sahip lekeli alanlar, cildi tazelerken onarak yöntemlerle tedavi edilebilir. PRP bunlardan biridir. Uygulama tek başına devam ettirilebileceği gibi destek amaçlı leke açıcı krem, lazer ya da kimyasal peeling desteği önerilebilir. 

Lazer Tedavisi

Güneş lekelerinin ve cildin zarar gören cilt katmanlarının ortadan kaldırıldığı tedavide iyileşme süreci ortalama 21 gündür. 

Kriyoterapi

Güneş lekelerinin dondurularak tedavi edildiği yöntemdir. 

Dermaplaning

Hasar görmemiş cildi ortaya çıkarmak için kullanılan tedavide, cildin üst katmanında minimal invaziv uygulanır. 

Yoğun Işık (IPL)

Leke tedavisinde kullanılan güvenli tedavi yöntemlerinden birisidir. Pigmentler yeniden düzenlenerek güneş lekelerinin etkili görünümü azaltılır.

Güneşe maruz kalındıktan kısa süre sonra lekeleri tedavi ettirmek kalıcılığı önlerken tedavi edilmeyen lekeler kalıcı hale gelir. Bu, zararsız bir durumdur. Leke tedavisinde amaç sorunlu bölgelerin kendi kendini tamir etmesini desteklemektir. Tedavi edilen güneş lekeleri tekrar edebilir.

Glonova’nın Temel Felsefesi

Her bireyin içsel güzelliğini ve özgünlüğünü önemseyen Glonova profesyonel ekipleri, kişiselleştirilmiş güzellik ve bakım programıyla her adımda size kendinizi daha iyi hissettirir ve güçlendirir. Bir güzellik salonu olmanın ötesinde yaşam tarzı haline gelen hizmetlerimiz, kendinizi daha iyi ifade edebilmeniz için yeni bir yolculuk planlar. Sizi yeni sizle tanıştırmak için sabırsızlanıyoruz…