
Doğru Yüz Temizleme Nasıl Yapılır?
Cildinin kusursuz, ışıltılı ve sağlıklı görünmesi her kadının isteğidir. Düzenli cilt bakımı ve günlük cilt temizliği sağlıklı bir cildin olmazsa olmazlarıdır. Kendinize sadece 20 dakika ayırarak cilt temizliği yapabilir, ışıltılı ve kusursuz bir görünüme sahip olabilirsiniz.
- Yüz temizliği günlük bakım rutinlerinin en önemlisidir.
- Bu aşamada cildi derinlemesine temizlemek için cilt tipine uygun doğru ürünü seçmek büyük önem taşır.
Cilt bakımı yapan uygulamalar arasında; peelingler, maskeler ve derinlemesine temizlik ürünleri ilk akla gelenlerdir. Aşırıya kaçan rutinler, hatalı malzeme seçimi ve uygulamalar cildi tahriş eder. Yüz temizliği dünyanın en kolay işi olarak düşünülebilir ancak özensiz yapılan bir yıkama akne dâhil pek çok cilt probleminin görülmesine neden olur. Peki, doğru cilt temizliği nasıl yapılır?
Kişiye Özel Cilt Bakımı ve Temizliği
Sağlıklı bir cilt için kişiye özel cilt bakımı ve temizliği yapılmalıdır. Yüz bakımı dendiğinde akla, ciltte kirliliğe neden olan kalıntıların su ve cilt tipine uygun temizlik malzemeleriyle yıkanması gelir. Yağ bazlı temizleyiciler ciltteki sebum, kir, makyaj ve güneş koruyucu ürünlerin artıklarını arındırır. Bu aşamada cilt temizlenirken pH dengesi de korunmalıdır. İşte, size özel cilt bakımı ve temizliği için izlemeniz gereken adımlar…
Yüz Yıkama
Yüz temizliği, pürüzsüz bir cilde sahip olmak isteyenlerin günlük rutinleri arasında yer almalıdır. Uygulama her gece yatmadan önce ve sabah uyandıktan sonra tekrarlanmalıdır. Yıkama;
- Cilt tipine uygun bir malzemeyle yapılmalı
- Ilık su kullanılmalı ve son olarak
- Cilt yumuşak bir havluyla kurulanmalıdır.
Kullanılan temizlik ürününün ciltten tam olarak arındırılması için doğru ve yeterli durulama yapılmalıdır. Alın çizgisi, yanak kenarları, çene altı ve boyun temizliği unutulmamalıdır. Ilık su, gözenekleri sıkılaştırırken, kurulama için kişisel havlu kullanımına özen gösterilmelidir.
Buhar Banyosu
Yüz yıkamayla cilt gözenekleri açılır. Özellikle yağlı ciltlerde büyük etki gösteren buhar banyosu, cilt gözeneklerini tamamen açar. Cilt sıcaklığının normal seviyeye dönmesi için buhar banyosunun ardından buz masajı uygulanabilir.
Peeling Uygulaması
Ölü hücreler cilt yüzeyinin donuk görünmesine neden olur. Cilt tipine uygun bir peeling, tüm yüze dairesel hareketlerle sürülür, yeterli süre beklendikten sonra durulamaya geçilir. Doğal içerikli kozmetik ürünlerle uygulanacak peeling haftada 2 kere tekrarlanmalıdır. Pratik kullanıma uygun yüz temizleme fırçaları yardımıyla nazik temizlik ve bakım yapılabilir.
Maske
Nemlendiricili yüz maskeleri, cildi yumuşatırken cilt tonunu da dengeler. Cilt üzerinde sıkılaştırıcı ve temizleyici etkisi bilinen içerikli maskeler, doğal ve sağlıklı bir görünüm için tercih edilmelidir. Günlük bakım rutinine eklenen maskeler, ışıltılı bir cilde sahip olmanızı sağlar.
Tonikle Canlandırma
Cilt temizliğinin ayrılmaz bir parçası olan tonikler, hücreleri sıkılaştırır. Cildin kaybolan pH dengesinin geri kazanılmasında da aktif rol oynayan tonikler pamuk yardımıyla yüz ve boyun bölgesine sürülür.
Nemlendirme
Cilt temizliği ve bakımın son aşaması nemlendirmedir. Nemsiz bir cilt, kırışıklıklara ve erken yaşlanma belirtilerine açık hale gelir. Soyulup çatlayan ve hassaslaşan cilde uygun bir nemlendiriciyle son dokunuşu yapmak önemlidir.
Doğru uygulanan cilt bakım ve temizlik rutinleri, olası problemleri yaşanmadan çözer. Var olan sorunları iyileştiren bakım uygulamaları cilt görünümünün iyileşmesinde de etkilidir. Cilt temizliği öncesinde mutlaka makyaj temizliği yapılmalıdır.
Yüz Temizlemede Sık Yapılan Hatalar
Yüz temizliğinde en sık yapılan hata cilt tipine uygun ürünlerin seçilememiş olmasıdır. İyi tanınamayan ciltte kullanılan yanlış ürünler, uygulama alanının zarar görmesine neden olabilir.
- Cildin günde iki kere yıkanarak temizlenmesi yeterlidir. Gece yatmadan önce ve sabah uyandıktan sonra yüz yıkama yapılmalıdır. Daha fazla sayıda temizlik cildin doğal nem dengesini bozar, cildi kurutarak yıpratır.
Yüzün az yıkanması da bir başka hatadır. Çevresel etkiler ve makyaj kalıntılarının yüzden atılmaması kir birikimine ve bu da cilt problemlerine neden olur.
- Cilt temizliği yaparken sıcak su kullanımı daha iyi temizleme değil aksine ciltte kurumaya neden olur. Kuruluk sadece cilt sorunlarına yol açmaz aynı zamanda kırışıklık oluşumunu da hızlandırır.
Yüz temizlerken sert hareketler ve ovalamadan kaçınmalı, yumuşak ve dairesel hareketler tercih edilmelidir. Sert bir temizlik daha iyi bakım yapmaz, cildin tahriş olmasına neden olur.
- Yıkama sonrasında kurulama için yumuşak ve kişiye özel bir havlu kullanılmalıdır. Fazla suyun hafifçe alındıktan sonra cildin suyu kendi emmesi için fırsat yaratılmalıdır. Bu sayede cilt nem dengesini korur ve kırışıklıklar azalır.
Makyaj Sonrası Yüz Temizliği İçin Tavsiyeler
Güzel bir görünüm için yapılan makyajın cilde zarar vermemesi için düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Pürüzsüz ve ışıltılı bir cilt için kullanılan temizleyiciler cildi korur. Cildi korurken hasar vermemek için makyaj sonrası yüz temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde listelenebilir.
- Yıkama işleminden önce makyaj mutlaka çıkarılmalıdır.
- Temizlik için ılık su kullanılmalıdır.
- Cildi temizlerken doğru ürün ve teknikler tercih edilmelidir.
- Kurulama nazikçe yapılmalı, ovalamadan kaçınılmalıdır.
- Her şeyin fazlası zarardır. Haftada 2 kere peeling uygulaması yeterlidir.
- Cildin doğal nem dengesini kaybetmemesi için günde 2 kere temizlik uygundur.
- Gece temizliği kesinlikle atlanmamalıdır. Ağrılı kist ve aknelerin temel sebebi yoğun makyaj ürünlerinin temizlenmemesidir.
- Hem sabah hem de akşam temizliğinin ardından nemlendirici kullanılmalıdır.
Yaşa Özel Cilt Bakım Önerileri
Sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için temizlik ve bakım kadar önemli olan bir diğer konu, yaşa özel cilt bakımı yapılmasıdır.
20’li yaşlarda hedef cildi iyileştirmek değil korumaya almak olmalıdır. Doğru nemlendiriciler ve güneş koruyucular yardımıyla etkili bir koruma sağlanabilir.
- 30’lu yaşlarda cilt bakımı dış etkilere karşı yoğun korumayla desteklenmelidir. Kolajen yapıyı destekleyen ve cildi güçlendirerek sıkılaştıran ürünler tercih edilmelidir.
40’lı yaşlarda cilt incelmeye ve esnekliğini kaybetmeye başlar. Desteklemek için kolajen kullanılmalı retinol içeren kremler sürülmelidir.
- 50’li yaşlarda hedef hormonal dengesizliği düzene sokmak olmalıdır. Dolgunlaştırıcı, zengin nemlendirici ve kırışıklık önleyici bakım rutinleri profesyonel uygulamalarla desteklenmelidir.
60’lı yaşlarda cilt bakımına yüz egzersizleri eklenmelidir. Lazer ile cilt yenileme veya benzer uygulamalar için profesyonel hizmet alınmalıdır.
- 70’li yaşlarda cilt nemlendirici ve sıkılaştırıcıları önerilir. Cildi yormadan nem ve canlılık kazandırarak kırışık görünüm hafifletilebilir.
Cilt kalitesi açısından her yaşta “en iyisi” olmak ve “en güzel” görünmek istiyorsanız Glonova’ya gelin bakım rutinlerinizi baştan oluşturalım. Alanında uzman ekiplerimiz ve kaliteli içeriklerle kısa sürede ışıltılı bir görünüme kavuşurken cildinizde değişimi başlatabilirsiniz.